Milieuvriendelijkheid van Koffie & Thee

Een energielabel, maar dan voor boodschappen: bij Lidl laat een letter zien hoe milieuvriendelijk koffie en thee zijn

2 augustus 2021

Vanaf vandaag is in zeven Nederlandse Lidl-filialen te zien hoe milieuvriendelijk je favoriete koffiebonen of theezakjes zijn. Met een groene A, een gele C of een rode E – en alles daar tussenin – moet de score de consument meer inzicht geven in de impact die het product heeft op het milieu. Wat vinden de klanten daarvan?

Een energielabel, maar dan voor boodschappen: bij Lidl laat een letter zien hoe milieuvriendelijk koffie en thee zijn

De eco-score prijkt sinds vandaag boven de koffie- en thee, om aan te geven hoe milieuvriendelijk het is. Beeld: Lidl.

In de Lidl in het Nijmeegse Oosterhout staat sinds vandaag naast de prijs ook een eco-score op de mokka-koffiepads van Bellarom: een groen blaadje met daarop een gele C. En daarnaast, op de groene thee van Lord Nelson, prijkt een groene A. Kortom, een duurzame- en minder duurzame keuze.

Eco-score moet vooral de klant helpen

“Het is voor de klant niet altijd even makkelijk om voor duurzame producten te kiezen, omdat ze niet precies weten wat voor impact het heeft”, zegt Renee Bijvoets, duurzaamheidspecialist bij Lidl. “Met Eco-score is het transparant en kun je het eenvoudig zien. Als we alleen de CO2-voetafdruk bij de producten zetten, is dat minder goed te vergelijken. Terwijl dat bij eco-score in de berekening zit, maar het de bredere impact zichtbaar maakt. En doordat je een betere score krijgt als je gecertificeerd bent met een keurmerk, beloon je daarmee ook de leveranciers die daarbij aangesloten zijn.”

Eco-score is in Frankrijk bedacht en wordt berekend door te kijken naar de gebruikte grondstoffen, de herkomst van het product, het gebruik van duurzaamheidskeurmerken en het type verpakking. De Product Environmental Footprint, een methode die door de EU is ontwikkeld, vormt de basis van de score. Uiteindelijk komt daar een getal tussen de 0 en de 100 uit, wat de letter van de score bepaald. 

Lees Meer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.